9 maart Masterclass John Boerdonk
Locatie: Bernardus Golf
Onderwerp: Jeugd (top) golfontwikkeling en Teamcoaching.
Het is knap als je op je negentiende begint met golf en vervolgens een paar jaar later mee mag doen met het KLM Open! Dat je vervolgens in 2019 wordt uitgeroepen tot Golfleraar van het Jaar zegt ook het nodige over je passie voor golf. Deze passie en kennis zet John Boerdonk (44) naast zijn werk als pro op de Rosendaelsche sinds 2016 ook in bij het in 2016 opgerichte Golfton (Golf Talentontwikkeling Nederland). Anders gezegd, er zijn weinig golfleraren die meer weten over jeugd- en teamgolf dan deze gedreven Brabander.
Door: Kees Jan Stel
Het lijkt erop dat je vrij druk bezet bent met de Rosendaelsche en Golfton?
John Boerdonk: Dat kun je wel zeggen. Maar geen klachten, het is het mooiste wat er is. Al moet ik erbij zeggen dat ik Golfton natuurlijk samen doe met mijn collega’s Eric der Kinderen en Roel Verdonschot. Maar het is geweldig om te zien dat we met Lars van Meijel en Darius van Driel nu twee jongens hebben die mede dankzij Golfton de stap naar de Europese tour hebben kunnen maken.
Wat is Golfton precies?
John Boerdonk: Golfton is door ons drieën opgericht in 2016. We hadden het gevoel dat er voor de jeugd niet een geschikt opleidingsprogramma bestond. Uiteraard doet de NGF het nodige, maar dat is vooral een centraal gerichte aanpak. Met Golfton wilden we meer decentraal aan de slag. We zijn destijds begonnen met 3 locaties, inmiddels hebben we 10 locaties waar we met ongeveer 120 talentvolle kids aan het werk zijn.
Wat is het streven van Golfton?
John Boerdonk: Het idee is dat we gemotiveerde jeugdgolfers opleiden voor een plek op de Europese Tour. Dat klinkt natuurlijk vrij ambitieus en dat niet alle spelers dat halen ligt voor de hand, maar wij willen in ieder geval qua opleiding niets aan het toeval overlaten. Dat doen we door middel van een 10-jarige opleiding die de deelnemers naast hun school doorlopen. We gaan daarbij uit van de voor een tourpro noodzakelijke eigenschappen en proberen dat 10 jaar ‘terug te rekenen’. Anders gezegd, wat is er nodig om te slagen als prof.
Waar bestaat zo’n opleiding uit?
John Boerdonk: Uiteraard veel golf, maar dat niet alleen. We weten dat je jong moet beginnen om te slagen als prof. Daarom kunnen de kids vanaf ongeveer hun 10e bij ons aansluiten. Maar we stimuleren dat ze zo veel mogelijk sporten naast golf doen. Hoe meer hoe beter, jong specialiseren geloven we niet zo in. Echter, wanneer ze een jaar of 15/16 zijn en wanneer ze de ambitie hebben om echt prof te worden dan gaan we in een hogere versnelling. Dit alles in combinatie met de ouders, lokale leraren en de clubs en commissies. Wij kunnen het niet alleen.
Wat maakt een jeugdspeler een Tourspeler?
John Boerdonk: Dat is eigenlijk makkelijker te beschrijven dan je zou denken. Iedereen denkt in eerste instantie aan zaken als natuurlijke aanleg en biomechanische factoren. Maar net zo belangrijk zijn dingen als belastbaarheid, mentaliteit, de wil om te slagen, aanpassingsvermogen en coachbaarheid. Veel zaken openbaren zich als ze wat ouder worden, maar het is echt niet alleen maar een ‘mooie swing’. Er is veel meer nodig.
Wat moeten we doen om meer jeugd te laten golfen?
John Boerdonk: Het probleem is dat golf in Nederland niet wordt gezien als een echte sport, maar meer als een leuke bezigheid. Als je er niet van gaat zweten lijkt het niet mee te tellen. Bij Golfton is dat wel anders, daar benadrukken we ook het fysieke element, het is leuk en meer dan alleen golfles.
Een ander probleem waar we in Nederland vaak tegenaan lopen zijn de clubs. De meeste clubs vinden jeugd echt wel belangrijk, het moet alleen niet ten koste gaan van de ‘gewone’ leden. Er heerst een soort penny wise-pound foolish gedachte. Maar je moet jeugd natuurlijk wel de ruimte geven om te spelen en te leren. Het zijn tenslotte ook de leden van de toekomst. Die urgentie mis ik bij veel clubs helaas te vaak.
Hoe ziet een jeugdprogramma bij Golfton er op hoofdlijnen uit?
John Boerdonk: Binnen onze opleiding onderscheiden we een aantal doelgroepen. De eerste groep noemen wij de Potentials, jonge (8/10 jaar) beginnende maar gemotiveerde en getalenteerde spelers. De tweede groep zijn de Talents, nog steeds jonge (14/16 jaar) maar meer gevorderde spelers. Daarna volgen de Top Amateurs, echt goede amateurs die tegen het proschap aan zitten. Als laatste hebben we programma’s voor professionals, spelers die dus al full time met golf bezig zijn. Spelers kunnen op diverse momenten instromen, het hangt allemaal van kwaliteit en motivatie af.
Je bent ook nog coach van een hoofdklasse team?
John Boerdonk: Dat klopt. Dat is een leuk verhaal. We zijn met de Rosendaelsche twee keer achter elkaar gepromoveerd en vervolgens in de Hoofdklasse ook nog ongeslagen kampioen geworden. En dat terwijl iedereen ons op voorhand geen schijn van kans gaf! Hoe kun je nu met zo’n jong team de titel pakken? Maar mijn visie bleek aan te slaan bij de groep en we gingen steeds beter spelen. We hadden 8 spelers in het team terwijl er iedere wedstrijd maar 6 kunnen spelen. Dus onze interne selectiewedstrijden waren een zeer spannende aangelegenheid. Sommige jongens gaven aan dat ze voor onze eigen selectiewedstrijden zenuwachtiger waren dan voor hun eerste ronde op het NK!
Hoe coach je een team van individuele sporters?
John Boerdonk: Om te beginnen is het natuurlijk van belang om de juiste spelers te selecteren. Maar als je daarbij uitgaat van een soort synergie effect helpt dat zeker. Zoek spelers met dezelfde interesse, motivatie en passie en laat ze samen werken. En leer ze dat het groepsproces altijd voorop staat. Ik zie mezelf in dat verband altijd als een soort leider op een hondenslee. En we hebben 8 honden die allemaal hard kunnen rennen. Mijn taak is om de honden dezelfde kant op te laten rennen en ervoor te zorgen dat er niet een onderweg afhaakt. We hebben ze allemaal nodig om niet te worden ingehaald door een andere slee.
Wat maakt een goede golfcoach?
John Boerdonk: Daar kan ik kort over zijn. Breng je passie over en ‘make it your own’. Daarmee bedoel ik dat je altijd als coach je eigen weg moet volgen. Het is verleidelijk om allerlei topcoaches na te praten of populaire technieken aan te leren. Maar het beste is om je eigen pad te volgen en te doen wat jij denkt dat het beste is voor je spelers.
Wat ga je op het WGTF seminar precies doen?
John Boerdonk: Ga ervan uit dat de jeugd een belangrijke rol speelt, maar als je het zeker wilt weten zou ik gewoon langskomen!
Het programma voor deze dagen is als volgt:
09.30 – 10.00 Ontvangst op The Dutch of Bernardus
10.00 – 13.00 uur Theorie
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur Praktijk
17.00 – 17.30 uur Afsluiting
De kosten voor WGTF leden zijn 95 euro pp, per masterclass, inclusief lunch. Introducees zijn van harte welkom voor 145 euro pp. Inschrijven via info@wgtf.nl.