10 april Masterclass Phil Allen
Locatie: The Dutch
Thema: Het verschil tussen een Tourcoach en een Clubcoach.

In de Nederlandse golfwereld is Phil Allen (46) geen onbekende. Niet vreemd, hij is inmiddels al ruim 17 jaar de swingcoach van de met afstand beste golfer van Nederland, Joost Luiten. Maar Phil doet meer, hij is ook golfleraar voor iedere golfer die de ambitie heeft om beter te worden. Dat er verschillen zijn tussen het coachen van een tourspeler en een amateur ligt voor de hand. Phil Allen gaat in dit interview dieper in op de details.

Door: Kees Jan Stel

Wat is het grote verschil tussen een tourpro en een amateur?

Phil Allen: Vooral kennis. Tourpro’s zijn continue bezig met beter worden, zitten de hele tijd in een competitieve omgeving en horen en zien zo heel erg veel. Maar het kernpunt is leren. Iedere dag weer. Weet wie je bent, weet wat je kan, weet hoe je eigen biomechanica werkt. Daarbij, bescheidenheid is enorm belangrijk, zonder wordt je in deze sport meteen afgestraft. Het proces gaat altijd door, je bent er nooit.

Kun je een tourpro nog wel wat leren?

Phil Allen: Zeker, je moet alleen de zaken niet te ingewikkeld maken. Bewaar vooral de eenvoud in de uitleg. Plus, als coaches moeten we proberen onszelf niet al te belangrijk te maken. Dat Joost weet hoe hij een golfbal moet slaan is denk ik wel duidelijk. Maar door continue te werken aan de swing en kleine dingen direct aan te pakken wordt de swing wel steeds constanter. En dat is waar het op de tour om gaat. Ik werk met Joost veel met video. Hij stuurt die dan na een ronde of sessie naar me op en samen halen we dan evt. foutjes eruit. Het is eigenlijk een soort continue bijsturen.

Wat maakt jou een goede club- en tourcoach?

Phil Allen: Eigenlijk kan ik daar maar één antwoord op geven: Passie! Ik had zelf niet de financiële mogelijkheden om op de Tour te kunnen spelen, maar als coach kan ik mijn passie net zo goed kwijt. Op deze wijze kan ik ook laten zien wat ik kan, alleen stel ik dat nu in dienst van anderen.

Hoe coach je een speler als Joost Luiten?

Phil Allen: Ha, dat zou je aan Joost zelf moeten vragen! Van belang is dat we elkaar volledig vertrouwen en geen geheimen voor elkaar hebben. Wat ik verder in de praktijk doe is alle relevante statistieken analyseren, deze met hem overleggen en veel vragen stellen. Op reis zie ik hem niet veel, meestal een maal in de drie weken, maar in de winter hebben we meer tijd om intensief samen te werken. Gelukkig heeft Joost een heel goede swing, het beste is als hij er niet te veel over gaat nadenken.

Hoe ziet het jaarprogramma van jullie eruit, waar willen jullie pieken, waar ligt de focus?

Phil Allen: In principe is alles gericht op de Majors, daar willen we zo goed mogelijk presteren. Maar het is evident dat je daarvoor in de top 50 van de wereld moet staan, dus daar richten we ons nu op. Meer concreet hebben we een plan gemaakt om bij de sterk bezette toernooien van de Rolex Series er te staan. Het uitganspunt is daarbij altijd om Joost met zo veel mogelijk zelfvertrouwen op de eerste tee te krijgen.

Hoe ligt de balans tussen techniek en mentaal?

Phil Allen: Mentaal is heel belangrijk, maar eerst moet de techniek op orde zijn, de balvlucht is heel belangrijk. De speler moet bewust kunnen spelen zonder na te denken. Daar komt dus ook een stuk visualisatie bij kijken, dus daar komen mentaal en techniek sowieso bij elkaar.

Wat is het verschil tussen het lesgeven op de Tour en gewoon op de club?

Phil Allen: Op de Tour maak je lange dagen, dat is een ding wat zeker is! Maar dat is helemaal niet erg, eigenlijk alleen maar leuk. Verder praat ik als coach niet zo heel veel. Veel beginnende of onervaren coaches praten heel veel, proberen op die manier belangrijk te zijn. Maar zo werkt het volgens mij niet. De Tour is eigenlijk een groot circus. Veel verwende mannen, er is heel veel geld, veel luxe, het maakt het er soms niet makkelijker op, je moet je daar niet teveel door laten afleiden.
Kijk, je moet je als coach altijd aanpassen aan de speler, daar draait het allemaal om. Hij moet zich prettig voelen om goed te kunnen presteren. We houden ons bij toernooien vooral bezig met simpele dingen, checken, controleren, bijsturen. En de caddie is belangrijk, een goede caddie houdt dingen simpel en strak, de speler moet niet teveel reden krijgen om na te gaan denken tijdens de ronde.

Hoe ziet een wedstrijddag voor jullie eruit?

Phil Allen: We beginnen altijd met putten, proberen de snelheid van de greens te voelen, we praten dan veel, alles zo ontspannen mogelijk. Daarna gaan we naar de driving range, in volle routine ballen slaan naar specifieke doelen. Vervolgens terug naar de puttinggreen en direct door naar de eerste tee. Gedurende deze routine zijn er geen technische aanwijzingen. Alles is gericht op het spelen van de ronde.

Waar zou Joost nog beter in kunnen worden?

Phil Allen: In veel dingen, zoals elke speler eigenlijk. Maar zijn golfswing is heel goed, hij is een van de beste ijzerspelers op de Tour. Ook zijn driving is heel constant. Het korte spel kan altijd beter, daar zijn we ook druk mee bezig, daar zou hij wat minder na moeten denken. Maar ik denk dat zijn beste jaren nog moeten komen.

Wat ga je op het WGTF seminar precies doen?

Allen: Ha, ik ga niet alles verklappen. Come and watch!

Het programma voor deze dagen is als volgt:
09.30 – 10.00 Ontvangst op The Dutch of Bernardus
10.00 – 13.00 uur Theorie
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 17.00 uur Praktijk
17.00 – 17.30 uur Afsluiting

De kosten voor WGTF leden zijn 95 euro pp, per masterclass, inclusief lunch. Introducees zijn van harte welkom voor 145 euro pp. Inschrijven via info@wgtf.nl.